Oudercoaching: kortdurende, oplossingsgerichte hulp voor ouders

Wat is oudercoaching?

Oudercoaching helpt je bij het bewust worden van wie jij bent als ouder, wat al goed gaat in de opvoeding en welke kwaliteiten en vaardigheden jij als ouder nog verder kunt ontwikkelen om je kind(eren) beter te begrijpen.
In de oudercoaching werk ik oplossingsgericht: Welke problemen ervaar je? Op welke manier zou je dat kunnen bereiken? Door hier samen over in gesprek te gaan, krijg je meer zicht in je eigen handelen. Hierdoor ontdek je hoe je het beste met de situatie om kunt gaan. Oudercoaching is voor alle (pleeg- of stief) ouders die zoeken naar oplossingen om de omgang met hun kind(eren) te verbeteren.

De methode van “Een taal erbij” is een fijne aanvulling tijdens de coachingmomenten. Met behulp van Playmobilpoppetjes kijken we verder dan het hier en nu en staan we stil bij familieachtergronden die je handelen als opvoeder beïnvloeden.

Hoe werkt oudercoaching?

Oudercoaching is een kortdurende ondersteuning die niet vanuit de zorgverzekeraar vergoed wordt. Er is geen verwijzing nodig. Je hebt zelf de regie. Oudercoaching kan wel worden vergoed door het sociaal team. De coaching is dan onderdeel van een speltherapietraject. Mijn ervaring is dat de meeste ouders aan 3-5 gesprekken voldoende hebben om weer met nieuwe energie en een frisse, nieuwe kijk op hun (opvoed)situatie verder te gaan.

Aanmelden voor oudercoaching

Denk je dat oudercoaching iets voor je is? Dan raad ik je aan om je aan te melden. Nadat je je aangemeld hebt voor oudercoaching, vraag ik je een intakeformulier in te vullen. Vervolgens maken we een afspraak voor een eerste gesprek zonder je kind. Daarna bespreken we of je verder wilt gaan met de spelobservatie en kunnen we de een observatiesessie inplannen.

Een oudergesprek van 60 minuten kost €80,-.
Aanmelden kan telefonisch of via de mail.

Speltherapie helpt

Speltherapie helpt kinderen in heel veel situaties en zorgt er dan voor dat ze weer lekker in hun vel zitten.

 

Onze dochter heeft erg veel gehad aan de speltherapie, ze heeft een beter zelfbeeld gekregen, maar ook wij als ouders hebben geleerd om eerst te kijken naar wat de achterliggende reden is waarom onze dochter, en ook andere kinderen zo reageren en hoe je hierop kan inspelen en kan reageren.

 

Marieke hielp mij met moeilijke dingen en nu kan ik door haar er weer tegenaan.

 - Luuk

In het gezin van Levi was veel gebeurd, zoals ziekte en een scheiding. Levi sliep slecht, was gespannen en vaak boos. Hierdoor zorgde het gedrag van Levi voor meer spanning. Tijdens de speltherapie kon Levi zijn boosheid uiten door onder andere veel te vechten met de therapeut door middel van zwaarden, ridders en soldaten. Langzamerhand werden de gevechten minder, kwam er meer rust en acceptatie en verminderde zijn boosheid. Ook konden Levi en zijn ouders beter omgaan met de boze buien. Levi ging beter slapen en er kwam weer ruimte voor ontspanning, plezier en acceptatie.

 Levi (9)

Ik vond het leuk dat ik bij jou zat en jammer dat ik voor de laatste keer hier ben.

 - Mees

Soms had ik even geen zin maar eigenlijk kwam ik altijd weer blij bij je vandaan. Ik ben blij dat ik niet meer in mijn broek plas en minder bang ben. De speelkamer is een hele leuke plek om fijn te kunnen spelen.

 - Milou